Innerlijke reis



Innerlijke reis

Voor het schrijven van deze blog ben ik geïnspireerd geraakt door een artikel van Geert Kimpen met de titel "Je innerlijke bedevaart in 9 stappen" (Happinez, nr 4  2018). Ik schrijf deze blog op persoonlijke titel. Michiel is een rationeel en praktisch mens en houdt niet van zweverig gedoe (zacht uitgedrukt). In de tekst staat soms "wij" omdat we diverse processtappen samen ondergaan hebben. 

In 2013 heb ik als pelgrim een voettocht van 250 km naar Santiago de Compostela gelopen. Ik denk nog vaak met een prettig gevoel terug aan de mooie natuur, fijne ontmoetingen en het heerlijke gevoel van leven in het moment. Stap voor stap, kilometer voor kilometer. Kleine zorgen over waar slaap ik, wat eet ik of wellicht het weer. Wat ik vaak terugroep in momenten van spanning zijn gevoelens van rust, kracht en zelfvertrouwen destijds.Ik voel me nu als zeiler soms ook een pelgrim. Daarom een persoonlijke beschrijving van mijn innerlijke reis aan de hand van 9 stappen proces pelgrimsreis. 


Sommige zeilers wachten totdat ze met pensioen zijn, anderen hebben een wake-up call nodig om te vertrekken. Wij geven gehoor aan een innerlijke droom; een verlangen naar vrijheid, eenvoudig leven in het moment, weer verwondering voelen en genieten van bijzondere ontmoetingen. Wij hebben het motto: we gaan nu "omdat het kan en er geen beter moment gaat komen". Het voelt voor ons goed om materialistische spullen, structuur en comfort in Nederland los te laten en met geld en elkaar waardevolle ervaringen te gaan beleven. 

1. VOORBEREIDEN 


Toekomstig vaargebied, lekker veel keus
Elke reiziger / zeiler weet wanneer je de landvasten losgooit je op zijn minst een vaag vermoeden nodig hebt van je bestemming, zodat je een koers kunt uitzetten. Wij kiezen voor een reis met een open planning wat betreft tijd en plaats. Dit is voor vele mensen om ons heen vaag en zij geven er dan zelf een invulling aan. Voor de "surrogaat houvast" hebben we in 5 minuten op een kladbriefje een vaarplan gemaakt voor 2 jaar. Dat geeft dan in ieder geval richting voor o.a de aan te schaffen bootuitrusting en pilots & reisboeken. Eigenlijk weten we nog niet of deze vaarplan schets wel ONZE REIS is. We gaan ontdekken waar we willen zijn op welk moment. 

2. PAKKEN

De zeilen zijn weer aan boord!
Vol twijfels overdenken we hoe de boot uitgerust moet worden. We nemen besluiten over aankopen en de installatie van technische zaken, maar moeten soms concluderen dat we het eigenlijk niet weten. Onzekerheid dat we maar wat aan rommelen overvalt ons soms. Mensen vragen regelmatig of we schema liggen...uhhh...we hebben niet echt een planning. Wel een mega klussenlijst in excell. Uiteindelijk zeggen we tegen elkaar: "wij doen het op onze manier, het komt vast goed. En onderweg hebben we nog zeeën van tijd!"We weten wel dat we klein behuisd zijn met een 11 meter boot. Dus geen rotzooi aan boord. Uiteindelijk zit de grootste ballast toch in onszelf. Genoeg tijd onderweg voor mijmeren en reflectie. Een moedige uitdaging voor ons om vraagtekens te zetten bij onze overtuigingen en waarden. Het zou mooi zijn om wat "lichter" te durven leven. Figuurlijk dan he, want Michiel is ervan overtuigd dat veel Surinaamse kip goed voor mijn "kont" is. 

3. VERTREKKEN

Joy wordt steeds meer een Vertrekboot
Elke reis begint met de eerste stap. Voor ons een moment eind januari 2018 toen we ons sterk genoeg voelde om ervoor te gaan. Het besluit om sleutels van huis, werk, auto en fiets in te gaan leveren. De beloning van werk- en huisloos zijn, is de spanning van niet weten waar je precies naar toe gaat of hoelang de reis gaat duren. Tijdens korte momenten gestimuleerd door het enthousiasme van anderen, en we even niet gebukt gaan onder de klussenlijst, voelen we ons vervuld met de sensatie van het avontuur dat voor ons ligt. 

4. VERTRAGEN

Tijdens reizen met een zeilboot verdicht de tijd. Gekscherend zeggen we regelmatig: "zeilen is je huisje verplaatsen op een uiterst trage en oncomfortabele manier". Als je uit je vertrouwde ritme, routine en omgeving stapt, kun je gaan ervaren dat tijd relatief is. Afgelopen maanden waren praktisch druk en emotioneel intens. We zien uit naar het moment van vertrek op 8 juli. Vast niet al te fris en fruitig na een fantastisch feest. Maar lekker met zijn tweetjes op weg naar de 1e bestemming: taadaa Volendam. Lekker bijkomen aan de steiger bij Zeilmaker Schokker terwijl zij onze boot gaan voorzien van vooral veel zonbescherming. "Hoezo reisbestemming Carieb, doe mij maar Scandinavië".Onszelf kennende hebben we wel wat tijd nodig om in de vertraagmodus te komen. Wellicht zijn we al in Spanje, als we er net zo'n tempo in hebben zitten als tijdens de Oostzee reis in 2017. 
Ja, ik ben van de planning....laat de touwtjes wat meer loslaten, nou net een persoonlijk reisdoel zijn. "Hoe gaan we er mee om als de dag, zeiltocht of route anders loopt dan gepland?" We hebben nou eenmaal geen invloed op het weer of bijvoorbeeld de douane ambtenaren. Hoewel een dansje op het dek onder de zonnedouche of een goede fles rum wellicht wonderen verricht.

5. ONTMOETEN 

Voorbereiding van ons nieuwe prikbord
Je komt jezelf tegen in de ontmoeting met de ander. We verheugen ons enorm op de ontmoetingen met onbekende vreemdelingen, collega zeilers, prachtige dieren. Een frisse kijk op andere gewoonten, rituelen, denkbeelden. Een uitstekende praktijkles om als reiziger te blijven oefenen mensen met vertrouwen en vriendelijkheid te bejegenen. Als we slagen, dan hebben we veel te weinig visitekaartjes en gaat het oldskool vriendenboekje uitpuilen. We hebben ook al een prikbord in de kajuit gemaakt. Alle leuke kaarten, kiekjes, tekeningen en andere souvenirs van dierbare ontmoetingen verdienen een plekje. Hoe vaak zal de voorraad punaises uitgebreid moeten worden? 

6. VERDWALEN 

Met de huidige apparatuur aan boord, is verdwalen best een hele prestatie. Best jammer soms, want niet weten waar je bent, houdt je tijdens het zeilen zeker scherp voor rotsen, riffen, atollen, ondieptes, wrakken enz.We vertrouwen nu "bijna blind" op de GPS en navigatie programma's. We hebben een GPS in de marifoon, AIS, Furuno, Sony tablet, SSB radio, 2 mobiele telefoons....En we hebben navigatie / zeilkaarten electronisch op de tablet en mobiel (navionics), Kaartplotter, Open CPN op de laptop. En dan hebben we nog papieren overzeil - kaarten en diverse pilot boeken. Grote dank aan collega zeilers en ex-wereldreizigers Ben & Ingrid van de Blabber en Jaco! Er wordt binnen de zeilers community heel wat GB data rondgepompt op USB stickies. Aan de harde schijf met alle kaarten over de hele wereld ligt het niet.....maar of de bemanning klaar is voor een wereld omzeiling? We gaan het beleven...Waar we overigens wel prima kunnen verdwalen, vooral als ik alleen aan de wandel ga, is op het land. Met Google maps op mijn mobiel loop ik nog rustig bij iedere kruising verkeerd. En maar draaien met het mobiel....Ojee wat als er geen 4G netwerk is, dat wordt kruimels strooien om de dinghy (bijboot) weer terug te vinden. Verdwalen leidt vaak wel tot de leukste avonturen en spontane ontmoetingen. En daarvoor zijn we immers op reis!

7. VERWONDEREN

Een paar maanden geleden kreeg ik op een cursusavond spontaan een ingeving wat ik graag weer wil kunnen: onbevangen verwonderen! Met aandacht in het moment zijn bij iets of iemand, net als een kind. Ik verheug me op nieuwe zintuigelijke prikkels. Het rustgevende geluid van golven (kleintjes dan he), het geruis van de wind (niet het getik van lijnen tegen de mast), de exotische geuren op de lokale markt (de rij van de rotte vis sla ik liever over), het proeven van heerlijke vruchten of delicatessen, de tinteling van zout water op je huid enz. We gaan vast prachtige wolkenluchten zien, natuurschoon en zeker is onze wens om kennis te maken met spelende dolfijnen rondom onze boot. We vinden het leuk om af en toe een verwondermomentje met jullie te delen. Een prachtige Phantom 3 Drone gaat ons hopelijk hierbij helpen. Met speciale dank aan collega Frans!

8. AANKOMEN

Lekker comfy met de nieuwe kuipkussens
Reizen, zoeken en verdwalen kan verslavend zijn. Het kan een nieuwe routine met onrust worden. Voor mij de uitdaging tijdens deze zeilreis om ook werkelijk aan te komen op nieuwe bestemmingen. Om te vertragen, vervelen, verwonderen, ontmoeten en pas na enige tijd van "niks moeten" weer opgeladen te vertrekken. Het leven in de 6e versnelling mag ik achter me laten in Nederland; onze zeilboot gaat toch niet harder dan gemiddeld 10 km / uur.Dus genoeg tijd onderweg om me voor te bereiden op aankomen. Ik haal veel plezier uit me inlezen en de tourist guide zijn. Komt de planner in mij weer lekker tot zijn recht. 

9. VERANDEREN

Een open blik, een ruime geest, loslaten en meebewegen op de golven. Een fase in ons leven met grote veranderingen, die we met veel nieuwsgierigheid en lichte spanning aangaan. Wij zullen veranderen en de wereld / mensen om ons heen veranderen. We gaan ontdekken hoe deze bewegingen elkaar gaan ontmoeten. 


Tot zover het droomgedeelte, terug naar de huidige realiteit van keihard zwoegen, vloeken, balen en afvinken. Aankomende week staat op het programma: berging leegmaken en naar de milieustraat / kringloop, meubels verhuizen, spullen laten ophalen door marktplaats klanten, planten een nieuw onderdak bezorgen, windvaanproject afbouwen in Eindhoven, tandarts, laatste yoga en bootcamp lessen opsporten, boot verder inrichten met spullen uit huis, diverse bootklussen afronden en weer nieuwe opstarten. 
En tot slot elke dag mijn man masseren om de spanning uit zijn rug te duwen. 
Komt helemaal goed!!! We zijn er bijna klaar voor!!!


Reacties