Joy in San Francisco




Geschreven door Arianne

Op zondagochtend 27 augustus droppen we ons anker in Drake's Bay, dit is een open baai ongeveer 25 nm ten Noordwesten van San Francisco. De baai is wel beschut voor de oceaan swell, maar als de wind in de middag toeneemt tot weer 30 knoop liggen we alsnog te klotsen in windgolven. We "badderen" vlug met de buitendouche uit de wind in ons "tentje" en gaan een paar uurtjes slapen. We vinden het 's nachts doorzeilen maar vermoeiend. 
Ik vind het altijd leuk om vooraf al onderzoek te doen naar de wandelmogelijkheden en bezienswaardigheden van de nieuwe omgeving, soort van voorpret. Het droge woestijnachtige landschap van CaliforniĂ« met de zandklif kustlijn, die steeds meer afkalft, is nieuw voor ons. Leuk om weer te kunnen verwonderen. Helaas kunnen we door de pittige wind met golven niet naar de kant voor nadere verkenning, dus genieten we maar van een rustige zondag. Het voelt toch gezellig, want SY Flora (DL) en SY Fidelis (NL) liggen om ons heen. Wat een toevalligheid, we hebben de winter in dezelfde marina in Campbell River doorgebracht en zonder afspraak komen we tegelijk in San Francisco aan. 
De volgende ochtend  hijsen we vroeg de zeilen om nog net met inkomend tij onder de Golden Gate Brug door te gaan. 
Wat een mijlpijl! Wat een hoogtepunt! Wat super gaaf om met Joy hier te zijn! De mist trekt langzaam weg en het zonnetje komt door! Wat een fijn geluksmomentje!

We moeten het doen met mobiel foto's, want de zoomcamera is kapot en we hebben al sinds Curacao gaan drone meer. 


Ja die Nederlandse vlag moet altijd keurig wapperen, want anders denken ze dat we Frans zijn. 
Dat doen de meeste mensen toch wel, maar Michiel legt altijd lachend uit dat de Fransen in de "strike stand" staan en de Nederlanders horizontaal in de "laidback stand". 


Op aanraden van Liselotte van SY Pitou ankeren we in Horseshoe Bay, met VP uitzicht op de Golden Gate brug. We liggen alleen in het kleine baaitje recht voor de deur van de Kustwacht. We genieten van de verlichte brug, het lichtjes spektakel van Downtown SF aan de overkant en de onwijs mooie Volle Maan. We verkennen het Historische Golden Gate State Park aan beide zijde van de brug met veel militaire geschiedenis van o.a. de Mexicanen en Spanjaarden. Er zijn nog vele oude Forten en bunkers te bezichtigen. We wandelen naar het stadsdeel Sausalito en aanschouwen de sfeervolle winkeltjes en restaurantjes aan de waterkant. We verwonderen ons over de enorme rijkdom (typerend zijn de auto's, villa's en exclusieve kledingmerken) en zijn geschokt over de prijzen van "noodzakelijke" producten voor de gewone burger zoals wij: een ijsje kost 5 dollar, biertje 10 dollar, vers brood van de bakker 8 dollar... Maar gelukkig is wandelen en steppen gratis, dus ons uitje voor de volgende dag is de Golden Gate brug over steppen met onze simpele, inmiddels wat roestige scooters. We gebruiken ze veel in stedelijk gebied en ik vind het heerlijk. Je voelt je vanzelf weer kind, ook als je bijna 50 wordt!


Deze hangbrug (1 mile) verbindt SF stad met Marin County. De architect is Irving Morrow en de engineering design is oa gedaan door Joseph Strauss. Tussen 1933 - 1937 is aan dit magnifieke staalwonder gebouwd. De afgelopen 3 jaar wordt er gewerkt aan een anti-suicide vangnet.  

Leuk om te lezen over de bouw van dit indrukwekkende bouwwerk.

Met de stepjes gaan we aan de andere kant van de brug een paar kilometer bergopwaarts op zoek naar een T-mobile winkel om een internet simkaart te kopen. En SF staat bekend om zijn steile straten. Heel bijzonder om te zien, maar niet echt geschikt om te steppen. Bergafwaarts met het brakke achterwiel-spatbord remmetje is alleen voor waaghalzen met doodswens. We steppen over een golfbaan, door luxe villawijken, over een bospad, door een speeltuin, door een militaire kazarne achtige woonwijk enz.. en we zeggen vaak lachend "zo kom je nog eens ergens". 
Het lijkt gelukt te zijn om een internet kaart voor ons wifi hotspot device te kopen, maar het werkt maar een week. Daarna hebben we nog enkele uurtjes door gebracht in een andere T mobile winkel. Gelukkig is ons uurtarief niet hoog en we zijn als "low budget" cruisers nog steeds niet bereid om de maandelijkse kosten voor onbeperkt satelliet internet via Starlink van Elon Musk te betalen. Ik koester nog steeds de rust en het sentiment om regelmatig in een internetvrije bubbel te leven. 
Door het T-mobile uitstapje hebben we gelijk een groot deel van het Presidio State park gezien. Voor 218 jaar heeft het Presidio gediend als militaire post voor de Spanjaarden, toen van de Mexicanen en in 1848 kwam het in Amerikaanse handen. Er is veel historische architectuur te zien, een vliegveld en een begraafplaats en dit allemaal omgeven met bossen, duinen en strand. Een vriendelijke ranger vertelt ons vlug in het Bezoekerscentrum over haar favoriete plekjes. Het is sluitingstijd en wij moeten ook terug naar de brug want we hadden iets gelezen over dat fietsers maar tot een bepaalde tijd over de brug mochten. Misschien geldt dat ook wel voor ons met de stepjes. Zou een beetje jammer zijn als ons bed op Joy aan de overkant is en we ons bij de andere daklozen onder de brug moeten vestigen. 


We verplaatsen ons naar Aquatic Cove, dit is een baaitje midden in de stad met een strandje waar vooral de zwem- en kanoclub heel actief is. Onder bepaalde voorwaarden mogen zeilboten hier ankeren. En de zwemmers gebruiken ons als routepunten. We kijken warm vanuit de kuiptent met veel respect naar de zwemmers zonder wetsuit die heel wat baantjes trekken tegen soms een flinke stroming in. Af en toe stopt een zwemmer om een praatje te maken. We merken dat mensen heel geboeid zijn als ze zien dat we helemaal uit Nederland - Leiden gezeild zijn. 
Het is heel bijzonder om hartje SF voor de "landmark Ghirardelli Square" te liggen. Dit is een verzamelplaats van 19th rode bakstenen voormalige fabrieken (o.a chocolade) die in de jaren '60 omgebouwd zijn tot sfeervolle restaurantjes en winkels. 
We maken ook wat tijd vrij (lol) voor gezelligheid met andere zeilers. Toevallig kennen we bijna alle boten die nu in de baai liggen: SY Malaya (Victoria), SY Next1 (Victoria), SY Fidelis (NL), SY Flora (DL) en we leren nieuwe cruisers kennen van o.a. Endless Summer, Karma, Balloon en Raicilla. We zullen velen van hen wel weer ergens tegenkomen op weg naar de Sea of Cortez vanaf november. 
We worden uitgenodigd bij Jeroen & Jeanette van SY Fidelis voor een borrel. Zij hebben vrienden uit NL aan boord voor 3 weken. Het is gezellig om weer bij te kletsen sinds ons afscheid medio april in Campbell River. Zij zijn terug gezeild naar Glacier Bay in Alaska voor een fantastische zomer. Ook kletsen we ff bij met Karin & Glenn over hun offshore zeiltrip naar SF en drinken we gezellig thee met bananencake aan boord bij Ben & Irma. We zijn met SY Malaya tegelijk vertrokken uit Ucluelet met dat fantastische weervenster die een 'gale warning / small ship advisory" werd. Zij hebben een 1e full zeil ervaring gehad inclusief het toepassen van de Jordan drogue anker om bij te gaan liggen, een stuurautomaat die moeite had met de hoge golven, 36 uur zonder slapen, zout ontdekken op plaatsen waar het niet hoort, zeeziekte enz....Maar het zijn bikkels en ze zijn vastberaden om voor lange tijd te gaan cruisen. Dus in SF wordt gelijk een nieuwe Hydrovane windvaan stuurinrichting besteld. 
Maar naast de onderlinge gezelligheid willen we natuurlijk ook de highlights van SF zien. Dus we wandelen over de pier boulevard, observeren de grote boerende Californische zeeleeuwen, bezoeken de Fisherman's wharf en een oud speeltoestellen museum. 







Navy onderzee boot


Toeristisch circus


We verkennen downtown SF met de wijken Little Italy en Chinatown. Met al je zintuigen kun je waarnemen in welke wijk je bent. Italiaanse klanken, Pizza geuren, Espresso koffiebarretjes, donker getinte kleinere mensen in design kleding. Of een paar straten verderop de rode Chinese vlaggen, geurige kruiden en gedroogde vis, Dimsum restaurantjes of zoete bakkerijtjes en het gekrioel van mini mensen met boodschappenkarretjes op de groenten markt. Het blijft bijzonder om te aanschouwen hoe mensen in een vreemd land een identiek 'thuisgevoel' proberen te creĂ«ren. We consumeren van beide culturen wat lekkers, namelijk een zoete Amandelkoek en een dikke pizza met heerlijke prosciutto ham en Parmezaanse kaas. 

In de Italiaanse wijk moet je natuurlijk wel een dikke pizza eten





We beklimmen Telegraph Hill om landmark Coit Tower te bezichtigen. Deze toren is gewoon uit artistiek oogpunt gebouwd. Er zijn prachtige muurschilderingen over o.a. het alledaagse ambacht en landbouw leven te bewonderen. En later beklimmen we ook nog de beroemde steile Lombard straat met maar liefst 8 scherpe haarspeldbochten. Bij deze toeristische trekpleiser ontmoeten we een NL gezin die een rondreis door CaliforniĂ« maken. Ze zijn erg nieuwsgierig naar ons cruising leven. Altijd gezellig om ff in het Nederlands te kletsen. 



Telegraph Hill beklimmen op weg naar de Coit tower; echt een héle steile weg met een trap in het trottoir. Ik zou hier echt niet mijn auto durven te parkeren

De mooie oude trammetjes



Steegje met de Chinese fortune cookie fabriek

In de vroege avond gaan we nog een stukje steppen over de Marina boulevard en belanden we op de vrijdag Foodtruck - Music festival bij de oude pakhuizen van het Fort Mason Center. Omdat we al gegeten hadden, proeven we alleen even de sfeer. De diverse restaurantjes (Radhuis, Greens) in de oude industriële complexen zijn erg leuk en doen aan Amsterdam noord denken.






We maken een praatje met jongens van de elektrische 1-wieler club en
Michiel mag het wel ff proberen 
op de eenvoudigste uitvoering

Mooi wonen op de Marina boulevard en ideaal steppen voor ons


Na 3 dagen vinden we het wel weer fijn om weg te gaan uit de stad en zeilen we een rondje om Alcatraz Eiland. Er was vroeger een fort en een militaire gevangenis. In 1934 is het eiland herbouwd tot een maximum beveiligde federale gevangenis. De sterkte stroming en het koude water maakten ontsnappen bijna onmogelijk. In 1963 is de gevangenis gesloten en het is nu vooral een toeristische attractie. 

Voor Amerikanen is het lange Labor Day weekend een fijne tijd om met familie en vrienden te gaan zeilen, picknicken, vissen, wandelen & fietsen. Het is een gezellige drukte op het water in de San Francisco Baai. We zien dat er een zeilwedstrijd om Treasure Eiland plaats vindt, dus daar is waarschijnlijk geen ankerplekje te vinden. We wijken uit naar Angel Eiland, wat ook afgeladen vol blijkt te zijn maar wij heten nou eenmaal Joy en we pikken met veel geluk de laatste 2 mooring ballen op. Vanwege de kleine swingruimte, stroming, ondiepte en het feit dat het een Natuur State Park is, moet je de boot tussen 2 mooring ballen vast leggen. En dat is best een lastig kunstje. Na 10 minuten live-entertainment om naar het gestuntel van andere boten te kijken, springt Michiel vaak in de dinghy om een handje te gaan helpen met de lijnen. Met laag water stond de kiel van Joy op het zand, maar dat mocht de pret niet drukken. 
Angel Island is een mooi eiland om te wandelen en er zijn overal prachtige 360 graden uitzichten over de hele SF baai. En ook hier is veel geschiedenis: native mensen kwamen hier om voedsel te verzamelen, het was een veilige bevoorrading stop voor Spaanse ontdekkingsreizigers en van 1910 - 1940 was er een US Immigration Station gehuisvestigd. In de beginjaren verbleven vooral Chinezen enige tijd in quarantaine op het eiland voordat zij elders werden gezonden om te gaan werken. Tijdens WWII verbleven er vooral Japanners en Duitsers. In 1954 is de transformatie naar State Park ingezet. We maken dankbaar gebruik van de faciliteiten, er is zelfs public wifi die we met onze wifi versterker op de boot kunnen ontvangen. We komen er zelfs een extra dagje voor terug om de foto's bij deze blog te uploaden.



We zijn nieuwsgierig naar de omgeving van de Napa- en Sacramento River met zijn Deltagebied, dus we zeilen heerlijk downwind de San Francisco baai door naar het achterland. We zien heel wat Bruggen kunstwerken. 


De San Francisco - Oakland brug

Navy shipyard aan de Napa Rivier nabij Vallejo

Richmond - San Rafael burg


We varen helemaal onder de Alfred Zampa Memorial en de Benicia-Martinez bruggen door en via de Straat van Carquinez naar het Delta gebied van Suisun Baai. Hier vinden we tussen Roe en Ryer Eiland een rustig ankerplekje tussen het riet. Een heel ander uitzicht: rode droge Californische heuvels met industriele kranen, container- en navy schepen, een megagroot windmolenpark in de verte, maar ook jagende witte ibissen en reigers in het riet. We genieten van een rustige dag aan boord, totdat 's avonds de wind flink aanwakkert en Michiel zich realiseert dat de grote investering van het windmolenpark wel voor een reden op die plek gebouwd is. We liggen enorm te klotsen en halen de volgende morgen bij het juiste tij gauw het anker op om 28 nm tegen de wind terug te stoempen. Bij elke bocht bleven we tegenwind houden, dus uiteindelijk werd het vooral veel diesel verbranden (balen). 

We gaan nog 2 dagen terug naar Aquatic Cove, omdat we nog een bezoek willen brengen aan de oudste Spaanse wijk Mission. Het is vernoemd naar de Mission Dolores uit 1976 en is een levendige wijk met een latinoverleden en een trendy sfeer. Traditionele taqueria's, unieke winkels en luxe restaurants wisselen af en er lopen Lgbt kleurrijke mensen op straat. 
We hebben verwonderd rond gelopen in een gitaar paradijs warenhuis, Vintage winkel, keramic servies werkplaats, natuur rariteitenkabinet en een heuse Piraten kinder workshop. 
Ook zijn er vele kleurrijke muurschilderingen met politieke boodschappen in de wijk te vinden. Vooral The Women's Building is indrukwekkend. Een waar kunstwerk en er wordt fantastisch vrouwenwerk verricht door een non-profit organisatie. 



Vrouwen met verschillende etnische achtergrond zijn verenigd

We hebben genoten van alles wat San Francisco te bieden heeft. We gaan weer wat mijlen zuidwaarts afvinken. Onze volgende stops zijn Halfmoon Baai en Monterey. In deze leuke stad gaan we de 50e verjaardag van Michiel vieren op 12 september. Dus houdt onze blog in de gaten voor de big party foto's! 



Reacties

  1. Leuk blog jongens!
    En nog van harte gefeliciteerd Michiel, cheers đŸ¥‚ op vele mooie (zeil) jaren!
    Liefs van ⛵ Pitou

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Loved reading your adventures in San Francisco and surrounding area and impressed with all that you were able to see and learn via sail and scooter.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtige volledige beschrijving met alle details van de omgeving en de mensen die jullie ontmoeten. Mijn complimenten Ariana ….

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten