de AIS is actief!


Ons Automatic Identification System (AIS) is geïnstalleerd, en het werkt!
Vanaf nu kunnen andere schepen (en jullie ook, via internet!) die hiermee zijn uitgerust ons zien varen op de kaartplotter.  Alle beroepsschepen zijn verplicht uitgerust met AIS, dus de grote jongens kunnen ons nu zien varen, en andersom ook. 

Het fijne hiervan is dat we veel gemakkelijker kunnen inschatten of bepaalde schepen een gevaar voor ons vormen. Vooral in de nacht op een beweeglijke boot is het heel lastig in te schatten hoe ver een schip bij ons vandaan is en welke koers het vaart. Met AIS is dat veel eenvoudiger, want het schip staat gewoon als een bewegend pijltje op de kaartplotter, met de koers en snelheid erbij. Bovendien zijn ook de contactgegevens makkelijk in te zien, zodat je heel makkelijk met de marifoon contact kunt opnemen met het schip in kwestie.
Andere schepen kunnen dezelfde informatie over ons zien.

De gegevens die we uitzenden zijn:
Positie: Coordinaten  in Noorderbreedte (N) en Oosterlengte  (E). (zolang we nog op het westelijk halfrond zijn ;-)
COG : Koers over de grond (Course Over Ground)
SOG : Speed Over Ground - de snelheid over de grond. 

Op de site van marinetraffic kan je ons vinden. Volgens mij ook als we niet aan boord zijn en de AIS uitstaat. Dan krijg je de laatst bekende positie.
Het kan ook zijn dat we wel onderweg zijn, maar niet binnen bereik van een station dat de informatie doorstuurt naar internet. We zijn dan dus niet gezonken ofzo. Als het goed is ;-)

Als je de link volgt vind je eerst verschrikkelijk veel schepen. Maar echt heel veel. Je kunt dit eenvoudig filteren (met het vergrootglaasje) op ons MMSI nummer: 244100634. 







Reacties