Voorbereiding: Geen bereik!



Geen bereik


Als je in de stad loopt zijn een heleboel zaken volkomen vanzelfsprekend. Even whatsappen, een melding van de buienradar-app dat het gaat regenen of even iets Googelen is de gewoonste zaak van de wereld geworden.
Maar op zee en in onbewoonde gebieden waar geen gsm of wifi-antennes zijn valt al dat data-verkeer om en heb je geen internet, of GSM bereik. 
Het bereik van bijvoorbeeld een antenne voor gsm of UMTS is in open terrein ongeveer 10 kilometer en wifi signalen presteren nog beroerder. Dit heeft te maken met de golflengte waarop deze systemen werken.

Dat betekent dus dat we op zee geen internet kunnen ontvangen en dat we niet kunnen bellen of gebeld kunnen worden.
Omdat we als zeilers toch wel heel graag weten wat voor weer we krijgen zijn we dus in die gevallen aangewezen op radio of satelliet. 
Satellietontangers of zenders hebben wij niet aan boord, maar we kunnen met onze VHF radio (marifoon) contact zoeken (zenden) met kustwachtcentra en andere schepen als deze binnen het bereik van onze marifoon zijn. Dit bereik is afhankelijk van de hoogte waarop de antenne staat en is bij ons ongeveer 30Nm (Nautical mile, ~55km). De marifoonantenne staat op onze grote mast op 15m hoog.

Van het (plaatselijke) kustwachtcentrum ontvangen we, ook via de VHF, een aantal keer per dag een gesproken weerbericht gericht aan zeevarenden. Deze berichten worden volgens een vast uitzendschema uitgezonden, eerst in de landstaal, en daarna in het Engels. Het is dus zaak op het juiste moment uit te luisteren, op het juiste kanaal, en pen en papier bij de hand te hebben of het bericht op te nemen zodat je het brakke Duits-Engels op een rustig moment kan na-luisteren en vertalen. 
Het kan voorkomen dat je te laat bent, of niet in staat bent het bericht te ontvangen omdat je met iets anders bezig bent.  Voor die gevallen hebben we nog onze 'NAVTEX'.

Navtex

Als sinds mensenheugenis worden op de lange golf zogenaamde NAVTEX (Navigational Telex) uitzendingen gedaan op 518kHz en 490kHz. We hebben hiervoor een antieke ontvanger, met inmiddels een nieuwe antenne. Met onze NAVTEX ontvanger kunnen we via radiogolven -letter voor letter!- o.a. navigational warnings en weerberichten ontvangen.

Met dit apparaat aan boord hebben we dus altijd een actueel weerbericht en het staat altijd aan. De display kan uitgezet worden, maar de berichten worden dan nog steeds ontvangen. Het enorme voordeel is dat deze berichten altijd rustig na te lezen zijn op een moment dat het uitkomt en dat het ontvangstbereik wel 150-200Nm (270-370km) is!

Reacties