Sail Den Helder en de Marinedagen





Van 22 t/m 25 juni lagen we met onze boot in Willemsoord te midden van het feestgedruis van Tallships, kermis, braderie, eetkarren en muziekpodia. De harde bas tonen en de programmering lokale Nederlandstalige zangers zorgden er in ieder geval voor dat we niet in slaap vielen voor de prachtige vuurwerkshow om 23 uur.
Met onze gast / vriend Ronald zijn we op vrijdagmiddag een paar uurtjes "buiten" gaan spelen. Hartstikke leuk om langs de Tallships te varen. Met windkracht 5 met flinke windstoten de zeilen gereefd en even het Texels Stroom op. Ronald wilde graag ervaren hoe de boot voelt. Nou die vindt genoeg wind fijn, voor sommige crewleden mag het soms een beetje meer relax en comfortabel.
Bij terugkomst in de havenkom hadden de helikopter piloten ook een pleziertje met uitdagend onze masten ontwijken. Vanaf het water konden we een marine aanvaloefening aanschouwen, met een hoop schietgeweld.

We waren in het bijzonder onder de indruk van het tallship 'Shabab Oman II' en de Kamper Kogge.
De ' Shabab Oman II' is deels in Nederland gebouwd en werd in sept 2014 in Vlissingen in ontvangst genomen door de Koninklijke Marine van Oman. De driemast stalen Clipper beschikt over zo'n 2700 m2 zeiloppervlak. Het schip behoort tot de klasse 'sailtrainingship' en biedt plasts aan 34 rekruten en 58 bemanningsleden. Het schip gaat de wereld rond met de boodschap van vrede en vriendschap.
Voor mij was deze boodschap voelbaar tijdens het bezoek. Gastvrij en met een grote glimlach werd je te woord gestaan. Bemanning maakte prachtige muziek. Ze mogen dankbaar zijn, want ik heb nog nooit zo'n rijkelijk versierd en glimmend prachtig schip gezien.

De Kamper Kogge is een schip van een hele andere klasse, namelijk varend erfgoed. Het eerste zeewaardige vrachtschip van de Middeleeuwen (1340). De Zwarte Dame uit Kampen is het oudste nagebouwde varende schip van Nederland. Een exacte reconstructie van diep donkerbruin eikenhout, 1 mast en 1 zeil met bovenop een kasteel dat aan de Vikingen doet denken.
Een Stichting met passievolle vrijwilligers onderhoudt het schip en gaat ermee naar evenementen. Grote bewondering voor hun kennis en inzet.


Op zondag hebben we een tour met een sleepboot, touringcar dwars door onderhoudshallen en lopend over het grote indrukwekkende Marine terrein gedaan.
Een klein interessant inkijkje in de wereld van Marine en Defensie.


Reacties