Ahoy! Zeeberichtje van de evenaar

Ahoy! Of mag ik al Aloha zeggen?

Het gaat als een speer, we gaan al dagenlang gemiddeld 5,9 knopen en we zijn nét over de evenaar gegaan. Zou er ook een Onevenaar zijn? Maar we zijn dus weer terug op het Noordelijk halfrond! We hebben slechts een avond een beetje motregen gehad en vanochtend was er wat bewolking. Ook best lekker, bewolking, alle dagen zon gaat ook vervelen. Behalve voor de accu's, die vinden dat lekker. Het stuurboord zonnepaneel klap ik in de ochtend neer omdat we schuin over bakboord liggen. Zo ingeklapt in een kleine hoek met de reling staat ie dan mooi de hele ochtend behoorlijk recht op de ochtendzon gericht. In de middag als de zon hoger komt zet ik 'm dan weer recht. Zo wekken we op een dag 1200 tot 1500Wh op, ruim voldoende voor het dagverbruik en om de accu's vol te laden voor de nacht.

We varen nu in de ITCZ, de Intertropische Convergentiezone, in de volksmond ook wel bekend als 'doldrums'. Dit is het gebied rond de evenaar waar we wisselend, onstabiel weer kunnen verwachten. Maar nog niks van gemerkt, of het moet die motregen geweest zijn. Het is ook de kraamkamer van veel onweer en zelfs cyclonen, maar daarvoor is dit nu niet het seizoen. Voorlopig knallen we er met roekeloze vaart doorheen. Als ik nu kijk gaan we zevenenhalve knoop en we tikken af en toe de acht aan! We klokken met 160nm het beste etmaal tot dusver. Beter in ieder geval dan windstiltes, die hier ook gemakkelijk dagenlang kunnen duren. Maar we zijn er nog niet natuurlijk. De zone is wel een paar dagen zeilen breed en kan zich ook wat noordelijker ophouden, of zich verschuilen achter Neptunes om later alsnog toe te slaan...

Neptunes heerst over de zeven zeeën en bewaakt de evenaar, maar hij is niet altijd wakker weet ik. Het is ook de jongste niet meer. Vorig jaar zijn we er in het holst van de nacht heel sneaky stilletjes overheen gezeild zonder tol te betalen. Tot op heden hebben we hem, merkbaar in kalme zeetjes en gematigde wind, te vriend weten te houden. We brengen natuurlijk ook alleen maar Joy naar zijn wateren en hebben hem traditioneel een borrel aangeboden. Dat zal ook wel helpen. En waarempel! Vandaag stond ie ineens aan dek met drietand en witte baard! De foto houden jullie tegoed..

Bezoek onze blog op joyopreis.blogspot.com voor meer berichten of om te reageren.
-----
At 19-3-2021 18:40 (utc) our position was 00°00.00'S 140°50.51'W

----------
Sent via SailMail, http://www.sailmail.com

Reacties