Zeeberichtje

Zo. De kop is eraf heet het dan. We gaan de tweede nacht in. De eerste etmalen zitten erop, we hebben 144 mijl afgelegd in de eerste 24 uur en 138 nm in het tweede etmaal. Nog 1715nm te gaan. Lekker vlot gezeild de eerste dagen. Het is een beetje gedoe om weer even het ritme te vinden. We hadden de eerste 24 uur gennaker als voorzeil en verder grootzeil en bezaan staan, hiermee liepen we zeven knopen, wat lekker is maar het heeft wel continue aandacht nodig omdat de windvaanstuurinrichting de boot dan niet goed op koers houdt als de wind wat vlagerig toeneemt. De elektrische stuurautomaat kon de zaak wel in het gareel houden maar dat kost veel stroom. Aangezien we ook twee koelkasten vol vers spul hebben kunnen we dat niet eindeloos doen. Dus nu zeilen we weer gewoon met genua en grootzeil en gaan we minder hard, maar wel lekker stabiel en nu stuurt de windvaan de boot weer lekker zelf zonder stroom te gebruiken. Dat is ook wat waard.

We houden een koers pal noord aan. Voor een weekje ofzo. Dat maakt de route wel 100nm langer dan de grootcirkel route maar heeft als voordeel dat we over een week, of als we op 10 graden noorderbreedte zijn, de hardere noordoosten wind die ik daar verwacht meer van achter zullen krijgen. Dan kunnen we ook daar wat ruimer zeilen en dat is een stuk comfortabeler. En comfort is belangrijker dan snelheid is mijn ervaring. Tot nu toe gaat het allemaal lekker rustig, we lopen mooie vaart en de zee is kalm.

Verder hebben we, solidair met iedereen, hier ook een soort avondklok, alleen duurt het de hele dag en nacht, tweeenhalve week lang. En zonder internet, maar ik kan wel met electromagnetische golfjes deze lettertjes naar de blog beamen!

ps. Positierapportjes krijg ik effe niet verzonden, ik probeer het af en toe en misschien lukt het later beter.

-----
At 17-3-2021 18:30 (utc) our position was 04°49.41'S 140°15.30'W

----------
Sent via SailMail, http://www.sailmail.com

Reacties