Doldrums

Het duurt nu twee dagen, de doldrums. Eerst een beetje regen, weinig wind. Inmiddels nu (6e dag) is het zwaar bewolkt, en hebben de hele dag zeer wisselende wind. En keiveel regen. Dan weer vijfentwintig- en een half uur later zeven knopen wind. We lopen best ok. Maar het is gekloot omdat je om de haverklap naar buiten moet om de zeilen weer anders te zetten omdat de windrichting ook zeer onstabiel is. Het ene moment gaan we met acht knopen naar het noordoosten, en het volgende weer pal naar het westen, met drie knopen en klappende zeilen. Gek word je ervan. Gisteravond heb ik het eerste rif in het grootzeil gezet en zojuist in een bui hadden we 24 knopen wind en hebben we ook een stuk genua weggenomen en dat laat ik nu zo. Volgens de GRIB file krijgen we de komende dagen tussen 20 en 28 knopen en we bevinden ons, volgens datzelfde windkaartje, op de grens tussen 8 knopen wind en 22.
Het maakt me eigenlijk niet uit hoeveel wind we krijgen (nou ja, binnen de perken natuurlijk), als het maar stabiel is. Stabiele wind kun je je tenminste op instellen, en dan kan ik de zeilen trimmen en/of reven totdat het hele circus zonder verdere aandacht automagisch weer richting de zon treint terwijl wij lekker droog en pannenkoeken bakkend tv-series kijken op de tablet. Maar de realiteit is nu even dat we elk half uur met de koers of de zeilen bezig zijn. Of allebei. En daarbij steeds zeiknat worden. Van de ene stortbui met veel wind naar het volgende zeikerige motregentje met wind van de andere kant. Inmiddels denk ik na elke aanpassing; 'de komende drie tot vijf minuten gaan we in ieder geval weer even de goede kant op' en ik neig er inmiddels naar om het maar gewoon te laten lopen zolang we maar gemiddeld een beetje in de goede richting dweilen. De track ziet eruit als een reuzeslalom met allerlei nutteloze tierlantijntjes en we klokken een dagafstand van 121 nm. Laagste tot nu toe, maar alsnog best goed.

Arianne maakt van de windarme periodes gebruik om brood en eieren te bakken want het leven aan boord gaat gewoon door natuurlijk en een mens moet ook eten. En zojuist gekookte aardappels met navet en wortel gegeten, met een lekker gebakken worstje. Smullen!

-----
At 22-3-2021 00:38 (utc) our position was 04°41.23'N 141°27.28'W

----------
Sent via SailMail, http://www.sailmail.com

Reacties