Radionetje

Elke avond om 03:00 UTC luisteren we uit op de radio naar het Pacific Seafarers Radio Net. Er is ook nog de Polynesian Magellan net en er zijn vast nog meer netjes. Maar op het PacSeaNet melden we dagelijks onze positie, grondkoers en snelheid en verder nog de windrichting en -kracht, de golfhoogte en -richting, de barometerstand en het percentage wolkenbedekking. Jane vraagt naar al die gegevens. Dat deden we ook op de oversteek van Panama naar de Markiezen dus we kennen de netcontroller Jane al een beetje.

Het verloop van zo'n radio netje heeft een vaste routine. Eerst komt er een 'warm up call' waarin door de netcontroller een oproep wordt gedaan aan alle schepen onderweg om zich te melden voor de zogenaamde 'roll call'. Vervolgens een verzoek aan andere stations om zich te melden als 'relay station'. Dan melden zich andere maritiem mobiele stations of walstations die ook weer schepen oproepen zich te melden voor de rollcall om het bereik van het net te vergroten. Er zit een station aan de Amerikaanse westkust, een in Nieuw Zeeland en een stuk of wat maritiem mobiele stations (boten met radio). Dat duurt een tijdje; elk station identificeert zich met zijn radioroepnaam, waarna schepen worden oproepen, waarna even wordt gewacht op response, en vervolgens melden ze 'nothing heard' terug aan Jane (als er niemand anders is) waarna het volgende relaystation het hele riedeltje doet. Dat gaat zo een kwartiertje door totdat alle relaystations hun oproepje hebben kunnen doen en dan word eindelijk begonnen met de 'roll call'. Jane zegt dan 'standby one' en inmiddels weet ik dat ze dan haar antenne in onze richting gaat draaien. We zijn namelijk al gedurende de hele overtocht de enige boot op de rol. Al die mensen, elke avond achter de radio. En dan is er slechts één dapper scheepje met de roepnaam PappaDeltaTwoJuliettOscarYankee die antwoord geeft. 'Ja, hier PD2JOY, loud and clear, we zijn op positie ZusEnZo, grondkoers blabla snelheid knoerthard, wolken best hoge golven NorthEastwind niet te kort Barometer TenTen and stable.' En dan schrijft Jane dat allemaal netjes op en leest het terug aan mij ter bevestiging. 'So far, everything went well' zeg ik tegen Jane op haar vraag hoe de situatie aan boord is. Ze wenst ons een goede wacht en dan komen de afsluitende routines om het netje weer te sluiten.

Weer een nachtje tegemoet met veel golven en buiswater, maar ook hoge snelheid waardoor we met neckbreaking speeds naar Hawaii knallen. Met grote regelmaat knalt er een golf tegen de boot en wordt er een massa water op het dek of over het achterschip gesmeten. Luiken dicht, wij binnen. Alles is zout. Maar het gaat goed.
'So far, everything went well'. En dat klopt zelfs als je het in steenkool vertaalt : zo ver, alles went wel.
-----
At 25-3-2021 19:36 (utc) our position was 12°30.37'N 147°29.67'W

----------
Sent via SailMail, http://www.sailmail.com

Reacties