Onderbroeksbreedte

Mijlpaal!
Er zijn in de nautische navigatie en in de astronomie aanduidingen die op kaarten gebruikt worden om bepaalde. Bijvoorbeeld de kreeftskeerkring, de steenbokskeerkring, natuurlijk de evenaar en de paardenbreedten.
We zijn aangekomen op de zg 'onderbroeksbreedte'. De onderbroeksbreedte is een lijn over de aardbol die in zijn positie op de aardbol licht varieert, Soms ligt deze wat zuidelijker en soms wat noordelijker, maar uit eigen onderzoek kan gesteld worden dat deze zich in januari rond de 18e breedtgraad bevindt.
De onderbroeksbreedte is de lijn ten zuiden waarvan je 's ochtends in je onderbroek naar buiten kan stappen zonder het koud te krijgen. Die breedte hebben we nu bereikt. Heerlijk is dat. We racen nog lekker door. Ik heb al 4 dagen niks aan de koers of zeilen veranderd. De boot doet alles zelf en wij reizen mee als kangaroes in haar buidel. Regelmatig kijken we even uit het luik, en als het mooi weer is zitten we buiten. We hebben nu een paar nachten met bewolking en af en toe een buitje gehad met lekker veel wind waardoor we lekker hard gaan. Door diezelfde bewolking hebben we ook de maansverduistering gemist helaas. Joy weet de weg, houdt haar koers, surft van de waterbergen. Soms gooit een golf zich over de boot- dan schudt ze het water van haar dek en vaart ongestoord en onaangedaan verder. Behalve als er het luik nog op een kier staat. Gelukkig van de natte cel, die kan tegen water ;-)

Vandaag was er nog meer te beleven, want we hebben een vis gevangen. Of hadden eigenlijk. We hádden een vis gevangen. Maar hij is met haak en al ontsnapt. Ik heb van dat 'voorlooplijn' (ja ik leer ook van alles) van staaldraad om te voorkomen dat de vis je lijn kan doorbijten. Aan de voorlooplijn zit ons fop-inktvisje en daarin zit een haak van 3 cm. Het hele spul zit via een warteltje en een stuk lood aan de nylonlijn. Het warteltje heb ik nog wel, en het lood. We zullen nooit te weten komen wat voor vis het was, maar aan de krachten op de hengel kon ik opmaken dat het ongeveer een vierpersoonsvis was. Met voorgerecht ook nog wel denk ik. We gaan ook te hard denk ik om hem binnen te halen. De kunst is dus om éérst je boot af te remmen (genua inrollen!) opsturen en grootzeil een tikje killend bij te laten staan, stuurautomaat opstarten en aanzetten. Dan lifeline aanhaken en schoenen aan. Verder kan het gewoon in je onderbroek. (zijn geen foto's van ;-) Deze handelingen dienen te zijn afgerond vóordat de uitlopende lijn op je vismolen aan zijn eind zit. En dán pas met de vis aan de slag. Maar die gillende vismolen trekt zo de aandacht dat je eigenlijk direct aan die hengel gaat zitten draaien. en trekken.
Ik heb een nieuw inktvisje aan de lijn gemaakt want we hebben wel zin in verse vis. De volgende mag ook een tweepersoons zijn, maar eigenlijk zouden we dan we dan geen zeven knopen moeten varen. Bij 7 knopen kunnen misschien alleen de (grote?)snelle en aggressieve jongens ons haakje bijhouden.

We hebben al een paar dagen een radionetje met andere boten, zendamateurs en af en toe via de mail met walteam Pien en dan wisselen we onze ervaringen uit. Dat is erg leuk- en nuttig, want zo leerden we dat een lagedrukgebied aankomt die onze tradewinds gaat verzieken. Dus over een paar dagen zullen de daggemiddelden wel wat inzakken. Maar das prima, het ging tot nu toe ook wel heel hard. Ik ben ook wel toe aan een paar daagjes majesteitelijk in het zonnetje over een lome deining heen te glijden in plaats van dat hotseklotsen, beuken en batsen.
Maar tot die tijd proberen we zoveel mogelijk zuid te maken, want daar blijft de wind wél waaien. Dus we houden deze koers nog drie dagen ofzo, tot 12 graden noorderbreedte, en dan vallen we af richting Frans Guyana. Nog 1600 mijl te gaan...
Ook weer een boot gezien op de AIS vandaag, op 70 km bij ons vandaan. Pfff. Drukte hier hoor..

En last but not least hebben we een bananencake gebakken omdat we ineens een heleboel rijpe bananen hebben. Er staat nog een brood in de oven, die begint ook al lekker te ruiken, jammie , en we hebben een wasje gedaan om zout uit de kleren en dweilen te spoelen na de onvrijwillige zoutwaterdouche van Arianne afgelopen nacht.


Zilte groet, Michiel
Zeilteam Joy

Reacties

  1. Lijkt me wel lekker zo'n bananencake, er zijn verschillende recepten van zie ik. Dat je die ingrediënten allemaal op voorraad hebt Arianne! Ook ben ik zeer benieuwd welke vis jullie binnenkort gaan eten.
    Ik begrijp dat jullie niet naar de Kaapverdische eilanden gaan, fijn dat het zo voorspoedig gaat joh.
    Hier heeft het vandaag zo'n 4-5 cm gesneeuwd, prachtig (als je de weg niet op hoeft) en het vriest een paar graden.
    We zitten duidelijk niet op onderbroeksbreedte ;-)

    Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als jullie al bij de onderbroeksbreedte zitten schiet het al lekker op. Jammer dat de vis ontsnapt is, volgende keer bijdraaien en voorzichtig binnen halen. Misschien morgen als de wind wat minder wordt. Vergeet geen foto van de sushi te maken 😎

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten