Gaat weer lekker incl fotos

De furler repareren op zee


Neerhouder reparatie met dyneema, veel sterker





Nee maar echt, best lekker nu.
Furler is weer gefixed, radio doet het weer , gps geen probleem meer.
Misschien was de GPS storing wel veroorzaakt door zonneactiviteit, ik zit van alles te lezen op mijn Wikipedia (offline met Kiwix, superhandig) en het is niet onmogelijk dat een zonnevlam ofzoiets storingen veroorzaakt in radioverkeer. Er kunnen zelfs elektriciteitscentrales van over de pis gaan dus dan zal een GPS storinkje ook wel tot de mogelijkheden behoren. GPS is gebaseerd op zeer nauwkeurige tijdmetingen en natuurlijk radiosignalen.
Het maakt op zich niet meer uit, want alles doet het weer gewoon als vanouds. Ik kan er alleen niet zo goed tegen als ik de bron oorzaak niet ken.

Voorwaartsch dus. Met gezwinde spoed. We zijn tevreden met het besluit naar Sitka te gaan. Alaska is zo'n enorm gebied, alleen al in de omgeving Sitka zijn honderden scheren, eilanden, fjorden, baaien en ook vele dorpen en stadjes. En teveel mijlen kustlijn om te meten. De zomer is al veel te kort om alleen al van dat gebied de hoogtepunten te zien. Sommige jachten overwinteren 'in de buurt' om zodoende het eropvolgende jaar een lang seizoen te hebben, met lente en zomer. Bij zomer in Alaska moet je je trouwens geen bikiniweer voorstellen hoor. Het is er nat en vrij koud, vooral in de baaien met gletsjers. Ondanks dat op dezelfde breedtegraad ligt als bijvoorbeeld Zweden is het weer in de zomer er heel anders. In Zweden kun je heel mooi zomer weer hebben. Wel twee dagen lang grapten Zweedse vrienden daarover.
Ik las in de pilot over de meest geschikte boot voor Alaska: een trawler die tenminste 8 knopen kan lopen met een kachel en een binnenstuurstand. Niet echt de beschrijving van Joy, maar we hebben een kachel, we kunnen 6 knopen en we kunnen de cockpit dicht maken met een kuiptent die aan de buiskap geritst kan worden. Zodat we toch een soort van binnenstuurstand hebben. Dat je dan niet veel meer ziet als de hele tent beslaat is nog een dingetje. Grappig is dat er oorspronkelijk op de vaste kuipramen dus ruitenwissers zaten. Die functioneerden niet meer en heb ik lang geleden verwijderd. Misschien gaan we ze nog wel missen ..

Het koelt hier alvast voelbaar af, we zijn veel binnen en dragen inmiddels lange broeken en fleece truien. En vannacht zelfs even de kachel getest en gelijk twee uurtjes aangelaten. Heel anders dan het zwembroekzeilen van de zuidpacific. We zeilen nog altijd op de grens van het hogedrukgebied ten zuiden van ons en een koufront dat ons aan het inhalen is. Daar zullen we in 48 uur meer wind van krijgen, en ook regen natuurlijk.
We zijn wel blij als we er zijn denk ik. Het was een mooie zeildag vandaag met goede voortgang maar we zitten niet meer buiten om ervan te genieten.
Van Bruce krijgen we dagelijks gedetailleerde updates voor onze positie en de best te volgen strategie. Hij kijkt ongeveer een week vooruit, wat meer is dan ik kan. We ontvangen zelf ook dagelijks de weerkaarten van 24h, 48h en 96h en daar zien we dan ook de fronten en drukgebieden op die Bruce in zijn mails bespreekt. We zijn weer flink met het weer in de weer. Veel meer dan op andere zeereizen, waar het weerbericht voor een week zich vaak liet samenvatten met : '15-20 knopen oostenwind en zon' maar de Noord Pacific boven de 40e breedtegraad is een totaal ander gebied waar je echt beter op je tellen moet passen.

De komende dagen beloven nog goede wind en goede voortgang. We kunnen zelf de windkracht temperen door wat een meer oostelijke koers te varen, en als we juist meer wind willen wat noordelijker. Zodoende kunnen we meer of minder het windveld in en uitsturen en sturen we een koers parallel met de trekrichting van de depressie die ten oorden van ons zit. Donderdag komt er een sterk koufront op ons pad, maar we gaan proberen om het zwaarste weer te omzeilen. Fijn zo'n weerman!
De weg naar Sitka is wel iets langer.. We zijn nog niet op de helft maar dat komt vanzelf. Nog ongeveer 1400 echte zeemijlen te gaan...
-----
At 19-6-2021 04:26 (utc) Joy's position was 38°41.18'N 154°08.49'W
COG 070T
SOG 6.3 kts

----------
Sent via SailMail, http://www.sailmail.com

Arianne bakt 2x een appeltaart, helemaal voor onszelf

Reacties

  1. Fijn geschreven, top!
    Het leest een beetje als een ouderwetse Engelse mystery ... alles gaat goed, humor erbij, maar je voelt dat er problemen om de hoek liggen :-)
    Hopelijk is dat niet zo en verloopt jullie reis voorspoedig!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten