Kalmar, drie keer.

Staalplaat in Steen. In het park bij het slot. 
Zweden is de grootste ijzerertsproducent van Europa, en kalksteen wordt in hoogovens gebruikt om silica uit het staal te verwijderen. Geen idee of de kunstenaar het zo bedoeld had, maar ik vond het wel een treffende combi.
Vanaf Öland waren we eigenlijk van plan even naar de overkant te varen om daar voor anker te gaan liggen. Maar omdat er zo'n lekker windje uit het noordoosten stond leek het erop dat we ook nog wel een stuk naar het zuiden konden komen. Mazzel, want er stond zuidenwind in de vooruitzichten.  In ons flexibele planninkje stond de trip zuidwaarts eigenlijk pas voor woensdag op het programma omdat we dan een dagje westenwind zouden krijgen.
Toen we na een paar uur onder de brug doorvoeren om aan de 30 mijl zuidwaarts te beginnen was de wind toch gedraaid naar zuid, zoals ook voorspeld was. We hebben nog even geprobeerd om er tegenin te kruisen, maar omdat hier op de Sund de stroom altijd dezelfde richting krijgt als de wind zou het wel een erg lang gevecht tegen wind en stroom gaan worden. Daar hadden we geen zin in, en dus zijn we teruggegaan, weer onder de brug door langs Kalmar en voor anker in een baaitje bij de brug. Na een rustig nachtje was de wind wéer even noordoost dus gauw ankerop om het nog eens te proberen.

Maar ook dat was van korte duur dus zijn we lekker de haven van Kalmar binnengelopen om ons na deze twee terechtwijzingen aan de oorspronkelijke planning te gaan houden.



Mooi glas-objecten winkeltje onder de westerpoort van Kalmar


 Inmiddels zijn we Kalmar dus drie keer voorbij gevaren, maar het blijkt een leuk plaatsje met een mooi kasteel en park, een hoop winkeltjes, koffiebarretjes en restaurants. Uitstekende gelegenheid om koffie met gebak te regelen. En hier was ook eindelijk een winkel met bootbenodigdheden, zodat we de stootbal konden aanschaffen die we enige tijd geleden verloren zijn. En een fles verse motorolie want die was op.
Nu maar hopen dat we wel echt die ene beloofde dag westenwind gaan krijgen morgen!

Reacties