Skål!

Toen we vrijdagochtend naar Malmö voeren hoorden we op de VHF16 een oproep aan alle schepen om uit te kijken naar 'Nautilus';  een verdwenen privé onderzeeër bij Kopenhagen. Nou wij driftig kijken en rondprikken met de pikhaak, maar niks gevonden natuurlijk. Is immers een onderzeeër, die gezonken was. Met de verrekijker zag ik er ook nog een helicopter naar zoeken. 
Inmiddels is ie boven water, klik hier: Onderzeeboot gevonden! Blijkt het ook nog een moordonderzoek te worden. Nou spannond allemaal.

Anyway,
We vielen met de neus in de boter bij het binnenvaren van Malmö, er was een zeilwedstrijd gaande, en we zijn dwars door de wedstrijd heen gevaren om naar de haven te komen. Gelukkig konden we het een beetje timen zodat ze geen last van ons hadden.
En het Malmöfestivalen begon precies op de dag dat wij binnenvoeren. Mooi op tijd voor het openingsfeestje!

Het 'Malmöfestivalen' is met 1,4 miljoen bezoekers het grootste stadsfestival van Scandinavië.
Op zo'n dertig locaties in de stad zijn er gedurende een week optredens van muzikanten, bands en theatergezelschappen. Er zijn debatten, wedstrijden en er is eten uit alle uithoeken van de wereld. Het is een festival voor iedereen, en bijna alles is gratis.
Dus wij liepen na het aanleggen van de boot de stad in om eens wat rond te kijken, en kwamen terecht op het plein waar het hoofdpodium was.

Het plein stond helemaal vol met tafels, wat vrij vreemd is voor een podium, maar hier ontmoetten we onze latere gastheer Reid, een Noorse man uit Stavanger. Hij wist te vertellen dat hier 's avonds op traditionele wijze de opening van het festival zou worden gevierd met het eten van kreeftjes en drinken van Schnapps. Onder andere. Vandaar dus de tafels. Hij vertelde erg enthousiast over de aanstaande happening en vertrouwde me toe dat ie vanavond 'pissdrunk' zou gaan worden en een erg goede Schnapps had uit Noorwegen. Vervolgens had hij ons uitgenodigd om het later die avond met hem en zijn clubje te vieren. Aardige vent, die trouwens ook iets met onderzeeboten deed (wéér onderzeeboten!) en over de hele wereld gevaren had. 
Rond zeven uur dezelfde avond togen wij met een uit onze zuipschuit opgediepte magnumfles bier en een fles wijn naar het plein waar het nu helemaal vol stond en we na even zoeken Reid, inmiddels met gezelschap, weer vonden. 
Terstond begon op het podium de officiële opening van het festival, een en ander onder aanvoering van de band die al 35 jaar traditiegetrouw dit festival opent, en nog altijd dezelfde samenstelling heeft. De liedjes die ze maken voor het festival zijn scherts- of drinkliederen waarvan de tekst via grote schermen meegeblêrd kan worden. 
De muziek had iets weg van Rowwen Héze. Het helpt denk ik als je de taal spreekt, maar mijn ervaring is dat het na verloop van Schnapps een koud kunstje is om vloeiend Zweeds te zingen. En polonaise is ook vrij universeel. Merk ook de vaste hand van de cameraman op.

De liedjes hebben een belangrijk en veelvuldig terugkerend element in de tekst: het luidkeels gebrulde SKåL!, waarna de glazen geleegd worden. 

Veel van de tafels werden al 's middags versierd en van glazen en borden voorzien om bij het openingsfeest een goede plek te hebben. Bij enkele tafels was ook het feest al 's middags begonnen waardoor ze ten tijde van de officiële opening al zo in de olie waren dat er bij het klinken meer drank de lucht inging dan er in de glazen bleef.



Na het plein zijn we geloof ik nog naar een bluespodium gegaan waar we nog wat langer zijn gebleven. Dat maak ik althans op uit de foto's. Bepaalde details blijven in nevelen gehuld...  Schnapps is gevaarlijk spul.

Na een nachtje herstellen zijn we met de door de haven aangeboden fietsen door de stad gaan fietsen. Malmö is een moderne stad met mooie oude elementen, en een hoge levensstandaard. Overigens valt dat voor alle plaatsen in Zweden waar wij geweest zijn wel op. 




 



Muurschildering.
Turning Torso, de enige wolkenkrabber van Malmö. 190 meter hoog.
De indrukwekkende Sontbrug waar we onderdoor voeren: 8 km lang die vervolgens over gaat in een 4 km lange tunnel. De hoofdoverspanning is 58 meter hoog en 490 meter breed. Wij gingen onder een 40 meter hoge doorgang door. 

Reacties