Hete soep!

Zachtjes drijven we langs de massieve rotswanden van Hiva Oa. Indrukwekkende eilanden zijn het, ik vind ze er dramatisch uitzien met hun scherpe driehoekige rotspartijen. We hebben de ankerbaai net bezeild, hoog aan de wind. In de middag krijgen we tien knopen wind en met alle zeilen bij kunnen we een mooi vaartje lopen. Gelukkig, want we zijn de motor nu wel aardig zat. Als we langs de kust varen horen we geiten mekkeren en een haan kraaien.
Landgeluiden.
Bij aankomst melden we ons via de marifoon en ons wordt verzocht de quarantaine vlag te hijsen en voor anker te gaan achter de breakwater. Vóór eigenlijk, vanaf zee gezien. Daarna wordt één persoon verzocht naar de kant te komen met de papieren en paspoorten. 
Dus ok. Anker erin, bijboot erachteraan, motor erop hangen en met de papieren in de waterdichte tas naar de kant. Ik word opgewacht door de Gendarme, iemand van de Covid-19 coordinatie en een vertaalster.
Lang verhaal kort: sinds hedenmorgen 6 uur is het beleid gewijzigd en nu mogen nieuwe arrivals niet meer van boord. Voor 40 dagen. Veertig. Zes weken quarantaine!
Ik leg uit dat we de 11e maart zijn vertrokken, ruim vóórdat er uberhaupt sprake was van een lockdown en dat we weinig wind hebben gehad vanwege de cat. 5 orkaan bij Samoa en Fiji die alle wind wegzoog. En er daarom relatief lang over hebben gedaan en dat we dus al 35 dagen aan boord zijn. 

De soep wordt dus heet opgediend. Irrationeel beleid dat geen basis heeft in wat bekend is over dit virus wat mij betreft. We zijn dus nu de enige boot in de baai waarvoor dat nu geldt en als we enkele uren eerder waren aangekomen dan was het ineens nog niet nodig geweest. Er was, en is, geen nog enkel geval van dit virus op dit eiland bekend tot nu toe. Daarom zijn we hier ook naartoe gegaan. Bovendien was het altijd al onze bestemming; het staat op de officiele papieren uit Panama, naast de vertrekdatum.

Anyway. Ik heb nu geen zin om erover te schrijven, want dat wordt toch een frustratieverhaal. Morgen nog maar es proberen internet te regelen om eens wat redenen op te zoeken waarom een quarantaine van defacto 75 dagen voor zeilers een goed idee is. Ik kan ze niet bedenken namelijk. Of het moet puur een afschrikbeleid zijn om te voorkomen dat hier nog boten komen. Daar kan ik inkomen, want anders wordt het te druk in de baai, maar laat dat dan gelden voor boten die na de 21e vertrokken zijn; toen was het bekend. Wij waren toen twee weken op zee en hadden geen keus meer. Op zich kunnen we het hier best 40 dagen uithouden, een beetje vasten zo na de pasen, de omgeving is prachtig. Maar dan zou het leuk zijn als we mogen wandelen ofzo. Veertig dagen extra aan boord is gewoon lang op een stilliggende boot. We rekenen erop dat de soep nog wel afkoelt voordat de 40 dagen om zijn en hebben voorlopig besloten te blijven liggen. Maar het voelt als straf voor iets te langzaam varen. 

We liggen aardig te rollen in deze baai, en de andere zeilers zeggen dat het nu juist uitzonderlijk rustig is. Dat belooft nog wat. Ik heb nu al heimwee naar windstilte op zee. Dat was een stuk aangenamer.

Na een nachtje slapen horen we op de VHF dat de andere boten hier badges krijgen uitgereikt waarmee ze dan meer vrijheden hebben en op het land mogen. Er komt nog een bootje binnen uit Canada, die zijn ook 29 dagen op zee geweest.  Het zou natuurlijk het best zijn als er niet teveel boten nog gaan binnenkomen. 
We zullen wel afwachten... 
 
-----
At 17-4-2020 06:59 (utc) our position was 09°48.47'S 139°02.00'W en dat blijft ook nog wel even zo.

Reacties

  1. Wat een desillusie zo'n aankomst.
    Was je lekker een end tje zeilen en in plaats dat ze jullie met open armen ontvangen... spannend hoe het gaat aflopen.
    we leven op afstand mee!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Loes! Wat leuk dat je ons zo hebt gevolgd. Fijn dat je ervan hebt genoten en bedankt voor alle reacties! Ik zal nog we regelmatig wat schrijven hoewel er nu even niet zoveel gebeurt natuurlijk. Wel genoeg mijmertijd...

      Verwijderen
  2. Hallo Michiel,

    Dit is een testbericht op verzoek van jou, zoals aangegeven in je mailberichten van hedemorgen.
    Groetjes André

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een spannend verhaal, maar ook onredelijk als je zo lang op zee bent geweest. Ze willen hun eiland natuurlijk Corona vrij houden, toch hier lijken ze een beetje doorgedraaid. Maar wie weet, krijgen jullie ook een badge en kun je daarmee het eiland op. Succes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een spannend verhaal, maar ook onredelijk als je zo lang op zee bent geweest. Ze willen hun eiland natuurlijk Corona vrij houden, toch hier lijken ze een beetje doorgedraaid. Maar wie weet, krijgen jullie ook een badge en kun je daarmee het eiland op. Succes

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten