Zeilen of de kachel aan.

Vannacht hebben we heel de nacht de motor laten brullen. Nou ja, 1500 toeren. Een hoop olie in rook, herrie en hitte omgezet. En een beetje in snelheid. Iets onder zes knopen. Als je al dat lawaai en die warmte beschouwt zou je toch denken dat dat veel efficienter moet kunnen. Ik zou best een elektrische aandrijving willen: met een grote accubank en elektromotor. Die je ook als schroefasgenerator kan gebruiken tijdens het zeilen. Maar ja, je moet wel heel veel zonnepanelen hebben om dat circus op te laden. En daar heb je een andere boot voor nodig, met veel oppervlakte. Een catamaran ofzo.

Vanochtend heel hoopvol weer zeil gezet in vijf tot zes knopen wind. Gennaker en Bezaanstagzeil. De gribfile zegt dat er drie knopen is, maar we meten iets meer. Voor de verandering een soort van positief voor ons. Van mij mag de weerman er wel wat meer naast zitten. We begonnen met vier knopen te lopen, maar nu de zon op is valt het weer terug helaas. Speed over ground 3480 mKTS. Ik meet hier voortgang in microknopen, dan lijkt het meer.
Bijna drie knopen dus, maar wel geheel geruisloos en als we zo kunnen blijven gaan kunnen we de laatste hondertachtig mijl ofzo in één dag en zestien uur afleggen.

Het is ook warm: 34.5 graden. Omdat er bijna geen wind is voelt het ook zo. Nog een reden om de motor uit te zetten. Het is een sauna hierbinnen en die motor is de kachel.
-----
At 13-4-2020 20:33 (utc) our position was 09°38.36'S 136°08.20'W

----------
Sent via SailMail, http://www.sailmail.com

Reacties

  1. hoop dat het in de nacht wat afkoelt, zet een raampje open :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zodra de zeestaat en het weer het toelaten zeilen wij hier met de ramen wagenwijd open!

      Verwijderen

Een reactie posten