Allinge, Bornholm

Het is alweer een aantal dagen geleden dat ik op het blog geschreven heb, en dat komt door het internet- maar vooral de afwezigheid ervan. We zijn dus niet gezonken ofzo.
Ik heb een behoorlijk grote databundel op mijn telefoon, maar die doet het om een of andere vage wijze niet in het buitenland.  
Aangekomen in Allinge op Borgholm hadden we echter prima WiFi in de haven, maar na de 92 mijlsblog had ik nog even geen zin om verder te schrijven. 

We vielen gelijk met de neus in de boter met een concert van een in Denemarken kennelijk bekende zanger en gitarist (Peter Sommer en Simon Kvam anyone?), die een acoustische sessie hield met een aantal vrienden in een cuturele tuin/cafésetting. Iedereen  zong mee en het was erg gezellig. Wij waren naar binnengewuifd door de dienstdoende Deense deurdame, want je moest er kaarten voor hebben. Maar volgens haar was het concert bijna afgelopen dus mochten we doorlopen. Wat zij echter nog niet wist was dat er nog drie toegiften kwamen waardoor we toch nog een leuk stukkie konden meebeleven.

De volgende dag hebben we gewandeld, en over wandelingen weet ik meestal niet gelijk wat te melden, behalve dat het een mooie wandeling was.  

Køei'n
We hebben een aantal dieren gezien. Maar niks dat je niet ook kan vinden bij de lokale kinderboerderij. Konijnen, geiten, schapen, koeien en herten. Herten zijn het leukst  om 'in het wild' tegen te komen. In het wild staat tussen aanhalingstekens omdat we natuurlijk niet in Canada of op de vlaktes van de Serengeti  zitten, waar wild echt wild is. Op Bornholm, waar we soms via een wildrooster in de weg een gebied betreden, met wandelpaden en wandelaars wéet je dus dat je er 'hoevigen' gaat aantreffen op het moment dat je het schuin scharnierende schapenhek of het wildrooster doorstapt. Dat haalt de verassing er wel een beetje vanaf vind ik. Bovendien is het vee dat hier 'in het wild'  loopt allemaal geteld en ge-oormerkt.  
Skâpn
De geiten en schapen, de buffels en of koeien. Maar dus niet de Bambi's . Dat zijn eigenlijk de enigen die niet geoormerkt zijn. De Bambi's zijn dus vooral wilder omdat ze geen nummer hebben. Dat zijn de ongeregistreerden, de wilden. Maar ze zien er niet heel wild uit verder. Het blijft een Bambi. Als we echt wild wild willen zien zullen  we dus toch naar de Serengeti moeten, of naar Canada dus. Canada is wat beter bezeild vanuit Bornholm.
 
Off the beaten track..

Steentjes stapelen is op dit keienstrand een must, wij moesten natuurlijk ook een torentje bouwen..

De wandelroute leidt langs de prachtige kust.

De trap vanaf de kustzijde naar Hammershus

Afijn, vanuit Allinge hebben we een wandeling gemaakt door het adembenemend mooie Hammerknuden gebied, langs de 'Hammer Odde Fyr', 'Salomonskapel', de 'Hammer Fyr', langs de 'Krystalsøen' met als eindpunt de publiekstrekker 'Hammershus slotsruin'.
Hammers Fyr, Trouwfoto!

Hammershus

Het Hammershus is een zwaar bevochten middeleeuwse vesting aan de westzijde van het eiland. Bornholm ligt centraal tussen de Oost- en Baltische zee. Een strategische plek vonden zowel de Denen, de Zweden als de Duitsers. Die hebben er dan ook diverse malen om geknokt met wisselend resultaat. Maar wij hebben kunnen vaststellen dat de voorlopige uitslag is dat Denemarken heeft gewonnen.


In het Hammershûs was alles aanwezig om het een tijdje uit te houden, en alle benodigdheden werden in het slot gemaakt.Het was eigenlijk een soort klein dorp. Smederij, bakkerij, slagerij, bierbrouwerij, metselaars en computerprogrammeurs hadden allemaal een plek hier in het slot. Het meest relevante historische feit dat ik hier heb opgepikt is het dagelijks bierquotum dat per arbeider zes liter betrof. Per arbeider. Dagelijks. Zes! Waarschijnlijk omdat bier beter te conserveren was dan water, maar ik sluit niet uit dat het ook was om het werk draaglijker te maken. Een enigszins in onbruik geraakte maar zeer nastrevenswaardige methode om de arbeidsvreugde te verhogen. Mijns inziens zou deze motiveringsmethode ook op de moderne werkvloer op hoge waardering kunnen rekenen.

Reacties