Noodlanding op Femo

"Noodlanding" is denk ik wel goede clickbait voor deze blog. 
Klopt ook wel een beetje, alleen heeft het niet met onze landing te maken. Wij zijn gewoon met de kano naar de kant gepeddeld en hebben daar een zachte landing gemaakt. Vervolgens door de zonovergoten graanvelden van Femo onder genot van mooi zingende veldleeuweriken naar het dorpje gewandeld.
Bij het dorp is een cafeetje met een landingsbaan, je kunt hier met je sportvliegtuigje landen voor een drankje en/of lunch en dan weer vertrekken. 

De 'luchthaven' wordt door de uitbater van het cafeetje uitgebaat. Voor zover er van uitbaten sprake is natuurlijk. Het is een van de boer gehuurd gemaaid veldje van een paar honderd meter lang en ongeveer één meter te smal. Zo bleek toen een kleine tweezitter uit Duitsland hier kwam landen. Dat kwam wel heel precies allemaal en het was dus niet verwonderlijk dat ze bij de landing met de wingtips in het hoog staande graan terecht kwamen waardoor dit deel nu niet meer door de boer hoeft te worden gemaaid. 
Gelukkig bleef het vliegtuig wel op de baan en hadden ze geen schade. Ze kwamen na inspectie van het vliegtuig wat drinken bij het cafeetje dat bij de landingsstrip hoort. Ook hadden ze even overleg met de cafe- uitbater; die wilde het telefoonnummer en e-mailadres van de piloot om aan de boer door te geven voor de schade aan het veld. De uitbater zei nog dat ie dit jaar er drie meter bijgehuurd had. De baan was dus al veel breder dan vorig jaar! Maar als ze niet meer durfden op te stijgen konden ze wel bij 'm overnachten; volgende week wordt het graan geoogst en hij had nog wel kamers te huur. (We zaten aan het tafeltje ernaast, dus we werden eigenlijk best wel gedwongen de conversatie mee te luisteren natuurlijk)
Toen ik tegen Arianne zei dat die slimme een stuk cooler was onder het hele voorval begreep ze precies welke van de twee ik bedoelde. Hilariteit omdat we de twee piloten onafhankelijk van elkaar ingedeeld hadden in 'de dikke en de slimme'. Ze hadden het duidelijk verschillend beleefd; de slimme was er rustig onder -kein problem-, de dikke was allang blij dat ie het er levend vanaf gebracht had. Die had denkelijk zijn leven voor zijn geestesoog zien eindigen in een graanveld op Femo. Hij liep na drie kwartier nog steeds te zuchten. Ze bestelden allebei een cola, want ze moesten nog terugvliegen natuurlijk. Maar ik ben er zeker van dat die dikke liever een literpul bier had besteld omdat ie opzag tegen de take-off en dacht dat het zijn laatste zou zijn. Eerlijk is eerlijk, er was aan weerszijden denk ik een kleine meter ruimte over. We hebben ze nog even geholpen met het vliegtuig omdraaien en in het midden van de baan zetten.

Klik hier voor het filmpje Vliegtuigje stijgt op..




Pff. Wéer een foto van de boot.
Wij hebben de rest van de avond voor anker doorgebracht in de luwte van het eiland met bijna geen wind en heel veel zon. 




Reacties