Zeilen naar Maasholm


Na de sluis zijn we bakboord uit gegaan. We zijn eerst even gaan tanken in de haven van Strande, want zo'n kanaal doorvaren slurpt toch aardig wat diesel.  Er ging 140 liter in, maar we hadden sinds januari niet meer getankt dus dat is niet alleen van het kanaal.
Nu hebben we weer een lekker volle tank, dus daar kunnen we de rest van de trip wel mee voort lijkt me. 
Betreft de kookbrandstof hebben we ook zat. Eerder had ik al een extra gastank gekocht, en later bleek dat ik een grotere heb gekocht dan die er al inzat. Gelukkig paste de grotere tank nog bij de kleinere in de gasbun. Nu hebben we ruim 17 kg propaan bij ons dus we kunnen helemaal los met lekkere broodjes afbakken als we voor anker liggen. Ik overweeg nog een gasbarbecue en terrasverwarmer.


Onder zeil met de halfwinder.

Na het tanken hebben we de ongeveer 15 mijl naar Maasholm met de halfwinder gezeild. Er was weinig wind, 5 tot 10 knoopjes, maar met dit zeil bij konden we toch ruim 5,5 knopen blijven lopen. 

Dat ging heerlijk, tot we op de kaart een Sperrgebiet zagen waar we met voornoemde 5,5 knoop op af stevenden en bijna invoeren. We hadden nog wat discussie over welke vaart het zou lopen als we gewoon koers zouden houden maar toen er een marineschip het gebied invoer en op onze koerslijn ging stilliggen zijn we toch maar flink afgevallen om er omheen te varen. Leve de AIS maar weer.
Navraag achteraf leerde dat er met artillerie op oefendoelen geschoten wordt in het gebied. Best een goede reden om een blokje om te varen dus. Overigens geen ontploffingen gezien ofzo. Maar je kunt er dus ook mooie bekeuringen voor krijgen zo leerden we later van een locale zeiler.
Een van de tonnen van het Sperrgebiet.

We hebben de ton die de afbakening van het gebied aangaf scherp gerond. Je moet ook niet teveel ruimte prijsgeven natuurlijk anders was onze koers met de halfwinder niet meer bezeild. En erbuiten is erbuiten. 


Ingang van de Schlei, waarna we voor anker zijn gegaan.


Zoekplaatje..

Reacties