Kielerkanaal

Of, zoals de locals het hier zelf noemen het Nord-Ostsee Kanal. 
Een heel mooi kanaal, gegraven in 1895 door Keizer Wilhelm en kornuiten. Het zullen wel vooral de kornuiten geweest zijn. Mooi kanaal, en indrukwekkend hoe de grote scheepvaart door wat voor hen een soort slootje is precies op schema en volgorde door het kanaal geloodst worden. 


Elke boot vaart op een in een genummerde groep (gruppe eins! gruppe zwei! ;-) en op tijd. Dat wordt op de marifoon steeds opgeroepen, welke groep waar vaart en hoe laat ze bij het het volgende punt aankomen. Strak geregisseerd dus en dat moet ook wel, want sommige hele grote schepen kunnen elkaar maar net passeren. De jachtjes moeten dan wachten op een soort parkeerplaatsje. Dit wordt met rode lichten aangegeven.

Gruppe Zwaantjes
Over het kanaal zijn diverse bruggen gebouwd, en sommige van deze stalen bruggen zijn al bij de bouw van het kanaal gemaakt. 

Allemaal geklonken vakwerk met mooie driehoekconstructies. Sommige van die bruggen zijn dus al 120 jaar oud en worden nog steeds gebruikt. Duitse kwaliteit!



We zijn op het Kielerkanaal tot aan Rendsburg gevaren (de eerste dag). Sommigen varen het hele kanaal in één dag, maar daar hadden wij geen zin in. Je mag er niet zeilen en moet dus de hele dag de motor aan hebben. Dat heb je na een paar uur wel gehoord.
Rendsburg is een leuk plaatsje waar we even wat boodschappen hebben gedaan en een rondje hebben gelopen. 
Mooie vakwerkhuisjes!

Het kanaal eindigt in Holtenau, bij een grote sluis. Na twee uurtjes wachten tot de grote scheepvaart in de sluis lag mochten de jachtjes er als vulmiddel tussen.
Normaal gaan de jachten in een andere sluis ("sportsluis") maar aangezien deze in renovatie is mochten we nu bij de grote jongens. Superleuk om eens  van heel dichtbij te zien en bovendien gratis! Het passeertarief hoefde niet te worden afgerekend omdat ze er niet op zitten te wachten dat al die jachtschippertjes over die bootjes gaan struikelen om twee tientjes te komen brengen. Dat zou de boel voor de grote vaart nogal kunnen ophouden natuurlijk.







Reacties