Steen!

Er staan ook op dit eiland weer behoorlijk wat stenenstapeltjes, maar de kunst zit natuurlijk in het stapelen van rónde stenen. Meer dan drie kreeg ik er niet op elkaar. En de bovenste is niet eens rond!

Öland is met zijn 130 km best wel lang, en omdat er teveel te zien is hebben we vandaag een Bensje gehuurd om wat grotere afstanden lekker comfortabel en snel te kunnen afleggen.  
Huurbenz getest: kan je prima mee offroaden. Eigenlijk offasfalten. Sommige kustweggetjes zijn onverhard.
Apenrots. Eraf is makkelijker dan erop.
Van deze echt énorme kei vroeg ik me af waar zoiets nou eigenlijk vandaan komt?



Een Keien-waterval. Alle stenen zijn van een mooie mosvacht voorzien. 

Uit de platte lime-stones zijn in de hele omgeving eindeloos veel muurtjes, huizen en andere bouwerken opgetrokken.
De limestone is honderden jaren door de locale boeren als 'bijvangst' gebruikt. Als de oogst tegenviel ging men stenen verkopen. De stenen werden in een cirkel onder een rosmolen gelegd, en met behulp van ossen en paarden werden de uitgehakte steenblokken tot vlakke tegels geslepen. Later was een Ölandse boer op het idee gekomen dit met een windmolen te doen: hiermee werd de productie van de tegels aanzienlijk versneld. En minder CO2 en methaan uitstoot, want ossen laten enorme scheten!
Het werd een handel; om de stenen buiten het eiland te verkopen werd een haven gemaakt om de stenen gemakkelijk aan boord van de handelsschepen te laden. Voordat de haven er was werden de stenen met sloepen naar de voor anker liggende schepen geroeid en zo aan boord gebracht. 
Met deze molen - de laatste bewaarde steenslijpmolen- werden tegels vlak geslepen.

Dit is een boot.

In dit gebied groeien 30 soorten orchideeën. Op deze foto 17 als je er lang genoeg naar kijkt. En genoeg hebt gedronken.


Peppi en Kokkie.

Waanzinnige geologische structuren, door de zee uitgesleten limestone. Hier ligt voor honderden miljoenen jaren aan opgestapeld sediment. Je kunt de laagjes mooi zien zitten  en met twee vingers duizenden jaren door de tijd stappen. In dit gebied zijn ook heel veel fossielen te vinden. 

Mooie vlaktes van miljoenen jaren oude limestone. 


 Centimeters dik tapijt van aangespoelde schelpjes. 
Rara..   Inheemse kamelen!?
Al dit moois hebben we vanuit de haven van Borgholm bezocht. Deze haven wordt omschreven als een mondaine haven. Het is veruit de grootste jachthaven van het eiland en het barst hier van de restaurantjes en vooral hele dikke motorboten. We legden voor het eerst aan een hekboei aan in het 'zwembad' van een aantal motorboten die de steiger als hun achtertuintje gebruikten. En de beschikbare ligplaats dus als zwembadje. Eigenlijk had ik liever aan de andere kant willen liggen bij de andere zeilboten, maar de wind blies de kop om en toen heb ik 'm maar op de eerst beschikbare plek geduwd. En dat was tussen de motorboten. Zonder uitzondering luxe boten, met dubbele motoren (verbruik: veel meer dan 20 liter per uur). 

En 's avonds was er muziek. Ik dacht aan 'mondain' en had associaties met chic, weelderig en gesofisticeerd, maar het was met name keihard zuipend publiek dat uitblonk in het veinzen van klasse, en keiharde muziek vanuit het nabij gelegen beachhotel. En vanaf enkele boten. En een hoop grommend motorgeweld van sportauto's en motorboten.

De muziek in het hotel begint om 23:00 uur en ze hebben een Bad-Ass Basinstallatie. Echt, diepe buiging met hoofdletters. Omdat wij tussen het hotel en de boten lagen stonden bij ons ín de boot de keukendeurtjes en vloerluiken mee te klapperen op de bas.  De eerste avond schrok ik omdat ik dacht dat er een grote motorboot bij ons naar binnen kwam varen. Eerst heel grappig, maar ook wat zorgelijk, want wij dachten dat het wel eens tot in de vroege ochtend kon gaan duren. 
Maar kennelijk houden de Zweden van kort maar hevige feestjes. Om 24:15 was het weer klaar. Maar wel elke avond, en vanaf de bootjes begon het een paar uur eerder. Best grappig, maar ook leuk om weer te vertrekken. We hebben er niks mee eigenlijk, die glimmende zonnebrilletjes, de merktasjes en dat paraderen met wie de grootste jetski heeft. Moest een beetje grinniken dat we geen kleinere auto dan het Bensje konden huren. 
Misschien wordt het tijd de boot weer eens te poetsen. Ik had het idee dat we soms wat meewarig bekeken werden. Ik keek dan zo mewarig mogelijk terug.

Nu weer uitvaren! We hebben ons meest noord-oostelijke punt bereikt en gaan nu weer de andere kant opvaren. 

Reacties